Pengon

#KSY80 - 76. Pengon Oy

Kuka olet ja mikä on yrityksesi nimi?

Pengon Oy, Joni Borgström ja Aki Autere.

Millainen yrittäjä olet?

Ehkä sellaisia aika humaaneja ja hyvin verkostoituvia. Kasvu, hyvinvointi ja eteenpäin suuntautuminen ovat meille selkeitä teemoja. Haluamme asettaa selkeitä tavoitteita ja pyrkiä niihin. 

Millainen oli ensimmäinen kosketuksesi yrittäjyyteen?

Omat vanhempani ovat olleet yrittäjiä, mutta en jotenkin koskaan ole kokenut olleeni yrittäjäperheestä. Oma ensimmäinen kontaktini yrittäjyyden kanssa oli aiemmasta työpaikasta, kun toimin vakuutusalalla. Vastasin pienestä vakuutusyhtiöstä 90-luvun laman aikaan, jolloin pääsi varsin läheltä katsomaan miten kovaa työtä yrittäjyys todella on. Sieltä kumpuaa itsellä se voimakas kunnioitus yrittäjiä kohtaan, Autere kertoo.

Itselläni isovanhemmat ovat toimineet yrittäjinä pitkään ja myös isälläni on yrittäjätaustaa. Sieltä se sellainen yrittäjyyden mielenmaisema on itselle varmasti tullut, Borgström avaa.

Millainen on nykyisen yrityksesi tarina?

Pengon on nyt kymmenen vuotta vanha yritys. Perustimme alkujaan yrityksen sitä varten, että saamme työllistettyä itse itsemme ja että voimme tehdä töitä asiakkaille itse suoraan. Varsin pian tuli kuitenkin eteen tilanne, että huomasimme, että tässähän voisi olla mahdollista kasvattaakin yritystä. Tässä vaiheessa Aki hyppäsi mukaan yritykseen ja toi mukanaan sellaista myyntiosaamista, mitä organisaatiossa ei aiemmin ollut. 

Pikkuhiljaa olemme vieneet Pengon Oy:n toimintaa pidemmälle ja pidemmälle. Olemme saaneet isompia asiakkaita ja avanneet myös toisen konttorin Etelä-Suomeen. Tavoitteena on kehittää osaamista jatkuvasti ja sitä kautta myös organisaatio kasvaa varsin luonnollisesti. Pengon tekee tiedolla johtamisen työkaluja. Käytännössä siis rakennamme yrityksille sellaisia työkaluja, joilla he voivat omaa organisaatiotaan johtaa entistä paremmin perustuen saatavilla olevaan tietoon. Viime aikoina olemme tuoneet tähän rinnalle myös tiedolla johtamisen konsultoinnin eli meiltä voi myös tarvittaessa kysyä neuvoja tiedolla johtamisesta. Pengon Oy työllistää tällä hetkellä noin 20 henkilöä.

Mitä yrittäjyys on sinulle opettanut?

Onhan se paljon opettanut. Ainakin se on kehittynyt, että on oppinut ymmärtämään ihmisiä ja oppinut luottamaan muihin. Meillä ei edes puhuta työntekijöistä vaan työkavereista, koska on oikeastaan aivan sama, että minkä projektin meidän porukalle antaa, niin aina saa yllättyä positiivisesti.

Myös sellaisesta kateellisuudesta on oppinut pois. Ei niinkään jää vellomaan siihen, että jos toinen pärjää ja itse ei. Ennemminkin näkee ne mahdollisuudet, mitä toisen menestymisestä on mahdollista oppia.

Keski-Suomen Yrittäjät 80 vuotta. Vapaamuotoiset terveiset keskisuomalaiselle yrittäjäkentälle.

Hyödyntäkää muita yrittäjiä ja yrityksiä! Meillä on ollut kantavana ajatuksena se, että me emme osaa kaikkea. Mielellämme annamme sellaiset asiat ammattilaisten hoidettaviksi ja monesti ne parhaat osaajat ovat muita yrittäjiä.

Keski-Suomi on varsin tiivis yhteisö ja meidän tulisi ymmärtää se, että joukossa on voimaa. Kilpailun sijaan tulisi ajatella, että miten voimme hyödyntää toistemme osaamista.

Tutustu yritykseen tarkemmin osoitteessa www.pengon.fi.


Aiheeseen liittyvää